بروزرسانی: 18-2-1395
گروه علوم زراعی

تاریخچه گروه

گروه پژوهشی علوم زراعی در سال 1381 در پژوهشکده فن­آوریهای نوین زیستی در دانشگاه زنجان ایجاد شد.

فعالیت ها و وظایف و اهمیت گروه

تلاش در اجرای تحقیقات بنیادی و کاربردی در زمینه­های مختلف و متناسب با نیازمندی­های جامعه کشاورزی ایران و بویژه استان زنجان. تاکید بر بهبود کشت و تولید محصولات زراعی، گیاهان دارویی، دانه­های روغنی، زیتون و روغن زیتون

اهداف گروه

  1. مسئله شوري و شور شدگي خاكهاي منطقه متأسفانه در طي سالهاي اخير به دليل خشكسالي و كاهش بارندگي كه منجر به افزايش فشار بر استفاده از آبهاي زيرزميني شده است موجب شده تا آبهاي با كيفيت پائين نيز جهت توليدات كشاورزي مورد استفاده قرار گيرند. استفاده از چنين آبهايي همراه با پتانسيل شورشدگي كه از مشخصات بارز مناطق خشك و نيمه خشك است باعث شد، كه خطر مسئله شوري بتدريج رو به افزايش گذارد. در نتيجه ميزان توليدات زراعي و باغي كاهش يافته و حتي در پاره‌اي از شرايط منجر به حذف گياهان حساس به شوري گشته است. از سوي ديگر ضمن كاهش كميت محصول كيفيت آن نيز به سرعت تنزل پيدا مي‌كند. يكي از روشهاي مبارزه با مشكل عوامل استفاده از ارقام و واريته‌هاي متحمل است كه ضمن پايداري در محيطهاي شور بتواند عملكرد مناسبي را نيز ارائه نمايند. در همين راستا ضمن بازديد اعضاء محترم علمي پژوهشكده از مناطق شور و در حال شور شدن منطقة قزل اوزن مقرر شد تا ارزيابي برخي محصولات زراعي و مرتعي نسبت به شوري با سازمان جهاد كشاورزي و سازمان منابع طبيعي و امور دام استان بصورت طراحهاي مشترك انجام شود.
  2. وقوع خشكسالي‌هاي پي در پي در سالهاي اخير موجب شده تا توجه مسئولين محترم بخشهاي تصميم‌گيري و اجرايي كشاورزي معطوف استراتژيها و تاكتيكهايي نمايند كه باعث بهره‌وري مناسبتر گردد و به همين علت ضروري است تا محصولات و واريته‌هايي كه تحمل مناسبي را در مقابل خشكي دارند شناسايي نموده و در سالهاي كم باران و خشك با تغيير استراتژيها و تغيير واريته‌ها بتوان محصول مناسبي را توليد نمود. نظير بند فوق توافقهايي با مسئولين جهاد كشاورزي و منابع طبيعي به عمل آمده تا طرحهاي تحقيقاتي در اين زمينه انجام گيرد.
  3. كشور ايران سالانه حدود 1 ميليارد دلار صرف واردات روغنهاي گياهي و دانه‌هاي روغني مي‌نمايد. از كل نيازهاي روغني كشور تنها كمتر از 10 درصد آن در داخل كشور توليد مي‌شود. امروز يكي از سياستهاي وزارت جهاد كشاورزي توسعه كشت دانه‌هاي روغني مي‌باشد. در بين دانه‌ها روغني، كلزا به دلايل متعددي از اولويت خاصي برخوردار بوده و سطح زير كشت آن در حال افزايش است. حال با توجه به توسعه كشت كلزا در كشور و در منطقه مشكلات مربوطه نيز به تدريج در حال گسترش مي‌باشد. براي اين منظور يك كار دسته جمعي جهت حل مشكلات اين گياه استراتژيك اعم از تاريخ كاشت تعين فواصل مناسب بين رديفي و روي رديفي، نيازهاي تغذيه‌اي، تحمل به سرما، مسائل آفات و بيماريها و … لازم مي‌باشد.
  4. استان زنجان جزء استانهاي پيشتاز در زمينة توليد حبوبات است. همين مسئله موجب شد تا اعضاء هيئت علمي دانشگاه زنجان و به طبع آن اعضاء پژوهشكده تلاش نمايند تا در جهت بررسي تعدادي از مشكلات اين گروه از گياهان زراعي پژوهشهايي را انجام دهند. لازم به ذكر است تعدادي از طرحهاي مربوطه به اتمام رسيده يا در دست تهية و ارائه گزارش نهايي است.

کار گروه روغن

استان زنجان به لحاظ داشتن بیشترین مقدار تولید زیتون ایران (حدود 40درصد تولید زیتون کشور مربوط به استان زنجان است) ، نقش به سزایی در تولید محصول زیتون دارد . همچنین این استان از نظر کیفیت وکمیت تولید روغن زیتون حائز رتبه های برتر کشور است . بزرگترین کلکسیون زیتون شامل ارقام داخلی وخاخرجی در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم زنجان قراردارد .

با توجه به پتانسیل های علمی موجود دردانشگاه ، مرکز تحقیقات استان وپژوهشکده فن آوری های نوین زیستی در نظر است با انجام مطالعات بنیادی و کاربردی در عرصه تولید وفراوری زیتون ، امکانات توسعه ی باغات ،تحصیل دانش فنی ، افزایش کمیت و کیفیت روغن زیتون را فراهم ساخته و استان زنجان را به عنوان قطب علمی تحقیقات زیتون کشور تبدیل نماید .

همچنین توسعه کشت و کار سایر دانه های روغنی ، انجام تحقیقات بنیادی و کاربردی در استان افزایش کمیت وکیفیت تولید فراورده های روغن های گیاهی از اهداف دیگر پژوهشکده در کار گروه تحقیقاتی زیتون و دانه های روغنی است .  

بازدید امروز: 3


ارتباط با پژوهشکده فناوری های نوین زیستی

به منظور ارائه خدمات بهتر، هرگونه پیشنهاد و انتقاد سازنده خود را با ما در میان بگذارید